dilluns, 2 de maig del 2011

Llegiu amb atenció pecupins! Sota el mateix estel...

POSA MUSA

Aquest apartat, dins el projecte SOTA EL MATEIX ESTEL, està dedicat encara més especialment a vosaltres, pecupins del curs 2010-2011 de l’Institut Damià Huguet de Campos (Mallorca). La vostra professora, l’Antònia Lladonet, m’ha fet arribar una descripció de cada un  de vosaltres. Aquests quatre mots identificatius m’han ajudat a fer volar la imaginació, l’empatia i fins i tot, m’atreviria a dir, els poders sobrenaturals… per a escriure un poema a cada pecupí/na. I com que aquest projecte ha estat des del principi un joc d’endevinalles que tractava de que cerquéssiu títols als poemes que penjava mitjançant el POSA TÍTOL, ara us proposo un nou joc d’endevinalles mitjançant el que he anomenat POSA MUSA. I us preguntareu què és el que haureu d’endevinar? Doncs, de qui de vosaltres parla el poema. Penseu que cada un dels poemes està escrit exclusivament  per a un de vosaltres, perquè en realitat sou els protagonistes de l’aventura del SOTA EL MATEIX ESTEL, que si tot va bé, donarà a llum un llibre al finalitzar el curs. Seria un bon moment per a que parléssiu a classe del què és per vosaltres una musa… Per a mi, amb aquests poemes, he trobat una musa en cadascun de vosaltres. Gràcies per fer possible aquest somni!
Carolina Ibac
27 d’abril del 2011
Mnemósine, en la mitologia grega, fou la deessa de la memòria. Una Titánide nascuda de Gea i Urà, que en el seu aparellament amb Zeus durant nou nits consecutives donà la vida a les Nou Muses, les deesses inspiradores de les arts i les ciències. En els poemes homèrics es considera a les Muses deesses de la música i la poesia. El poder que se’ls hi atribueix amb més freqüència és el de portar a la ment del poeta mortal els successos que ha de relatar, així com atorgar-li el do del cant i donar-li elegància al que recita. Una altra característica més de les Muses és el seu poder profètic, que els pertany en part perquè eren considerades com nimfes inspiradores i en part per la seva relació amb Apol·lo, el deu profètic de Delfos.
De la paraula musa han derivat altres paraules com museu (lloc de culte a las muses originàriament) o música (l’art de les Muses).
Les nou Muses són:
  • Calíope (Καλλιόπη, ‘la de la bella veu”): musa de la poesia èpica
  • Clío (Κλειώ, ‘la que celebra’): musa de la història
  • Erato (Ἐρατώ, ‘amorosa’): musa de la poesia lírica
  • Euterpe (Ευτέρπη, ‘delect’): musa de la música, especialment la de la flauta
  • Melpómene (Μελπομένη, ‘cantar’): musa de la tragèdia
  • Polímnia (Πολυμνία, ‘molts himnes’): musa de la dansa o la geometria
  • Talia (θάλλεω, ‘florir’): musa de la comèdia
  • Terpsícore (Τερψιχόρη, ‘delect de la dansa’): musa de la dansa
  • Urània (Ουρανία, ‘celestial’): musa de l’astronomia
Font: Mnemósine y las Nueve Musas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada