dimarts, 26 d’octubre del 2010

El tabac

El tabac: Droga acceptada socialment?
De ben segur que hem vist més d'un cop el símbol que acompanya a aquesta introducció. Segur que també sabem quin és el seu significat. Malgrat que tothom sap el seu significat: prohibició de fumaralgunes persones tenen la capacitat de saltar-se la normativa, no respectant la senyalització i molestant, alhora que provoquen, a les persones que l'envolten. Moltes vegades hi ha un component psicològic que fa que alguns joves s'enfrontin a la normativa sistemàticament. Actualment no està permés fumar en llocs públics ni en el lloc de treball. Si el treball és a l'aire lliure sí està permés. És una mesura que no deixa contents als fumadors ni a locals públics petits com bars o restaurants. També s'ha obert una lluita entre les empreses tabaqueres i l'Estat baixant el preu del paquet de tabac i, per l'altre costat, apujant els impostos.
Si vols penjar aquest cartell en algun lloc perquè no es fumi, baixa`t la versió ampliada.
Comencem amb una notícia apareguda als mitjans escrits:
Els pares espanyols són els que més fumen en presència dels seus fills. Els experts reclamen un profund canvi d'hàbits en les llars i major presència de la prevenció en plans educatius R.A. 20 MINUTOS.
Espanya és el pais de la Unió Europea on més fumadors (un 52%), encenen el cigarret a casa en presència dels seus fills. Un 7% també fuma en el cotxe amb els seus fills a bord. Són dos de les dades en els quals ha incidit la Societat Espanyola de Neumologia i Cirurgia Toràcica en l'IV Curs Expert en Tabaquisme. El que es pretén és conscienciar de la necessitat de canviar els hàbits, per la salut dels menors i pel mal exemple que suposa en termes de prevenció i que la prevenció contra el tabaquisme s'inclogui en els programes educatius. Les dades procedeixen d'un informe del Eurobaròmetre de maig de 2007, que analitza els hàbits i actituds dels europeus davant el tabac. Espanya no queda en un bon lloc. És el país de la UE on més es fuma en la pròpia casa encara que s'estigui en companyia de no fumadors (un 85%) i el segon, després de Dinamarca, quan hi ha una dona embarassada en l'habitatge (42%). Sobre l'aplicació de la llei antitabac, hi ha un 38% de persones que no creuen que es respectin les prohibicions. A aquest respecte, el 83% està a favor que no es fumi en els llocs de treball i en els espais públics, un percentatge que descendeix fins al 68% quan es refereix als restaurants i al 59% quan es tracta de bars i pubs. Només el 19% dels fumadors espanyols ha intentat deixar-lo en l'últim any, quan, per exemple, a Gran Bretanya han tractat d'abandonar-lo gairebé la meitat dels fumadors. En el seu intent, els fumadors espanyols no recorren ni a ajuda mèdica (només ho va fer 12%) ni a substitutius de la nicotina (13%). A l'hora de tornar a fumar, a Espanya s'addueix la incapacitat d'aguantar les ganes (35%), la necessitat de fer quelcom amb les mans (28%) i el gust pel tabac (27%).
Info de: http://www.20minutos.es/data/edicionimpresa/barcelona/08/02/BARC_26_02_08.pdf
El tabac produeix dues menes de fum.
La combustió del cigarret desprèn fum que és nociu, perquè conté partìcules i substàncies perilloses per a la nostra salut, especialment aquells fumadors que s'empassen el fum. Una persona no fumadora en un ambient carregat de tabac absorveix grans quantitats de fum talment com si fumés. Estudis realitzats darrerement, afirmen que el fumador passiu pot desenvolupar les mateixes malalties associades al fumadors actius : el doble de possibilitats de patir càncer de pulmó.
En ambients familiars on es fuma, els fills presenten transtorns de nas, d'orella i de gola més sovint que en famílies no fumadores. Els caos d'infants asmàtics pot afavorir les crisis d'asma.
El tabac disminueix la capacitat pulmonar ( per molt que respirem passa menys quantitat d'oxígen a la sang), provoca malalties respiratòries, els fumadors es cansen més quan fan exercici, el fumador crònic té una tos típica permanent que no para ni de dia ni de nit, es refreden més freqüentment, agafen bronquitis i altres malalties respiratòries.
El tabac s'obté a partir de la planta "Nicotina Tabacum" en la que s'han trobat més de 4.500 components químics. La inhalació del fum conté gran quantitat de substàncies tòxiques: fenols, nicotina, anilines, monòxid de carboni, acroleïna, àcid cianhídric, nitrosamines, quitrans, amoníac (aquest s'hi afegeix per crear addicció ja que no és necessari en l'elaboració del cigarret).
EL CONSUM DE TABAC AUGMENTA EN DOTZE VEGADES LA POSSIBILITAT DE TENIR CÀNCER DE PULMÓ. El risc de tenir un infart de miocardi (les cèl.lules del cor es queden sense oxígen) es duplica en els fumadors. El tabac constitueix un factor de risc cardiovascular de primer ordre (enduriment artèries). Altres efectes són: càncer de laringe, de boca, d'esòfag, etc. Les úlceres gàstriques i duodenals. Disminució de la visió i els reflexos del conductor que fuma. Risc d'incendi quan es fuma al dormitori o quan es llença per la finestreta del cotxe.
Una contaminació ambiental que ens afecta a tots.Tots nosaltres estem exposats al fum del tabac en alguns llocs com aquests: a la feina, bars, restaurants, discoteques, a casa, al cotxe...
El dret a respirar un aire sense fum de tabac. Hi ha un dret dels qui no fumen a respirar aire sense fum de tabac que està recollit en una sèrie de lleis i drets i que els responsables dels espais d'ús públic, especialment si són llocs tancats, han de fer respectar. S'han de crear àrees per a fumadors clarament retolades i un espai sense fum. On treballin dones embarassades, on es manipulin aliments, i on el risc del tabac es combini amb el d'un contaminant industrial, han de ser zones sense fum de tabac. Què podem fer per no ser fumadors passius? Fent saber als nostres familiars, amics, companys...que el fum del tabac ens molesta. A casa, retirem els cendrers, situem senyals simpàtics de què allò no ens agrada. Obrir les finestres, millor que les portes perquè no s'escampi el fum. Utilitzar ambientadors, espelmes... antitabac. Demanar als fumadors que apaguin el cigarret o vagin a un lloc ventilat.
 
Després de tot això...per què fumem?
Es comença a fumar quasi com un joc o perquè els teus amics fumen i si dius que no, sembla com si fossis el rar de la colla. Després del primer cigarret, ve el segon, el tercer i així s'arriba a dependre del tabac. De vegades, el fet de fumar ens fa creure que així som més grans. En aquesta situació hem de tenir les idees clares ja que, des d'un punt de vista social, sembla tenir més avantatges si fumen que si no ho fem: la "colla" ens accepta més fàcilment. Segur que cal un esforç molt més gran per dir que no però val la pena intentar-ho.
Un ambient familiar on es fumi també crea hàbits negatius en els fills. L'hipotètic plaer que produeix fumar una cigarreta després del treball o en acabar de menjar, o aquelles imatges de les pel.lícules quan el protagonista encen una cigarreta després d'un fet important: nervis, por, treballar intensament... van donant missatges positius sobre el tabac. L'addicció a la nicotina, que és una droga, cada cop és més forta.
A l'addicció de la nicotina cal afegir l'addicció psicològica: si allò que fas a primera hora del matí és fumar, ho faràs cada dia a la mateixa hora.

Càncer de gola.
UNA ALTRA VISIÓ DELS EFECTES DEL FUM DEL CIGARRET SOBRE L'APARELL RESPIRATORI.
La pols, la pol·lució de l'aire i més concretament el fum del cigarret, irriten les parets de l'arbre bronquial. Després d'un llarg període de temps, la irritació augmenta a un punt tal, que el cos produeix moc en abundància per a tractar de calmar la irritació bronquial que condueix a la bronquitis o l'enfisema pulmonar.
Un dels productes químics més irritants presents en el fum del cigarret és la nicotina. Una vegada en l'interior dels conductes aeris, un dels seus efectes és paralitzar el moviment dels cil.lis (pestanyes vibràtils d'algunes cèl·lules de la mucosa que cobreixen els bronquis) i els fa incapaços per a arrossegar el moc cap a l'exterior. Això contribueix a l'augment de producció de moc. Una altra conseqüència possible de la llarga exposició als agents químics presents en el quitrà del fum del cigarret, és una malaltia molt seriosa anomenada càncer de pulmó. El càncer és una malaltia en la qual les cèl·lules comencen a duplicar-se, sense control, desplaçant a les cèl·lules normals. En el sistema respiratori aquest procés de creixement provoca el bloqueig dels conductes aeris. Si el càncer no és frenat, seguirà creixent fins tal punt, que dificultarà o arribarà a fer impossible l'entrada d'aire als alvèols, o arribarà en quantitat tan reduïda, que el resultat final serà la mort del pacient.
Ocasionalment el càncer es produeix perquè hi ha un defecte en una cèl·lula. No obstant això, el càncer de pulmó està provocat per l'exposició de la mucosa de l'arbre bronquial a certs agents químics (carcinógens). El fum del tabac conté molts productes que han estat identificats com causants de càncer, principalment un tipus d'hidrocarbur, el benzopiré, que es forma durant la combustió del tabac o del paper dels cigarrets.
El fum del cigarret conté també un nombre de gasos perillosos. Un d'aquests gasos, el monòxid de carboni (no confondre'l amb dióxid de carboni), té la possibilitat de passar a través de les parets dels alvèols a l'interior de la sang molt més fàcilment que l'oxigen. Per tant, la presència de monòxid de carboni impedirà que la sang tingui la seva taxa normal d'oxígen. En conseqüència serà necessari respirar més de pressa i el cor deurà treballar més fort perquè el cos rebi la quantitat normal d'oxigen que necessita (taquicàrdia). Això tensiona el cor, especialment si el pulmó de la persona està contínuament exposat al fum del cigarret.
Els no fumadors reclamen els seus drets perquè se'ls respecti els espais on no es pot fumar i es prohibeixi o es limiti les zones per a fumadors en llocs públics. La llei sobre la prevenció del tabaquisme va començar el gener de 2006 i , en general, prohibeix fumar en llocs públics. Per a més info sobre la llei:
Sincerament, creus que val la pena fumar?

ACTIVITATS:

 
                   1.Fer un comentari sobre el text que parla del tabac.

                   2. Contesta les preguntes següents referents al text anterior. Copia-la i l'aferres al teu blog.


                                   ENQUESTA SOBRE EL TABAC

                   1. Per què creus que el tabac és una droga acceptada legalment?

                   2. Creus que si els teus pares fumen són un bon exemple per a tu? Et pot perjudicar?

                   3. Els fumadors passius poden estar afectats pel tabac?

                   4. Escriu els efectes secundaris del tabac.


                 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada